Bridgerubriek 31 okt 2020

Zodra je met bridge in aanraking bent gekomen, zijn alle andere kaartspelletjes minder interessant geworden. Setjes van drie sparen bij het jokeren, op 3 hopen bij canasta of twijfelen of je mag ondertroeven bij het klaverenjassen kan niet tippen aan het lijf-aan-lijf gevecht dat we aangaan in zeven en een halve minuut.

Vooral in de situatie dat beide partijen een fit hebben en de punten redelijk gelijk verdeeld zijn, ontstaat een felle strijd. Je moet steeds afwegen of je eentje hoger biedt, de tegenpartij de gang laat gaan of de bijl erin zet. Niet zelden krijg je hartkloppingen en natte plekken onder de armen. Het lijkt wel een echte sport.

Eind oktober is er weer een weekje Online Contract Bridge League met tal van nationale en buitenlandse toppers. Met alle data online kun je mooi zien hoe iedereen een spel aanpakt:

W/NZ
10 4 3 2
H 9 6 4
H B 8 6
3
H V B 8 6
A 9 7 5
B 7 3 10 8
10 A 5 4
A V 8 7 9 6 5 2
-
A V 5 2
V 9 7 3 2
H B 10 4
 

Het begin is overal hetzelfde: west opent 1♠ en oost steunt. Dat steunen gebeurt op verschillende manieren. Populair is tegenwoordig om met 2SA een inviterende hand met troefsteun te vertellen. Zuid mag dan en een goede afspraak is dat een doublet nu een take-out dubbel op schoppen is.

West springt na het doublet meteen naar de manche. Niet zeker dat je het maakt, maar het 4♠ bod is vast wel ergens goed voor. Noord doubleert 4♠ en vertelt dat hij enige punten heeft en niet per se een avontuur op het vijfniveau ambieert.

Zo op het eerste gezicht zijn de kansen van de leider in 4♠ niet slecht. Je hebt wel drie hartenverliezers, maar kunt er eentje troeven in de dummy en met ♣H in de knip houd je de verliezers in die kleur binnen de perken.

Toch is 4♠ zonder kansen. Noord begint met klaveren en als je nu twee hartens af wil geven om er een te troeven, krijgt noord een klaverenintroever. En trek je alle troeven, dan is de aftroever in harten niet meer mogelijk.

Een leider neemt de klaverenstart met het aas, trekt vier keer troef en speelt een kleine klaveren naar de 9. Later komt hij met A in de dummy en snijdt in klaveren en kan zo ontsnappen voor een down.

Niet alle zuidspelers passen op het doublet van partner noord. Een van de Rimstedt broers biedt 4SA na het doublet van de ander. Dat leidt tot 5.

5 Is een spannend contract. De leider moet de klaverenkleur opzetten. Hij speelt klaveren naar de boer en de vrouw en kan later het aas wegtroeven door ♣H voor te spelen. ♣10 Is dan vrij en zuid hoeft nog maar een klaveren te troeven.

Die speelwijze lukt als oost met harten uitkomt. Met een schoppenstart sneuvelt de leider. Omdat de verdediging steeds schoppen blijft spelen, raakt hij troefkort in de dummy en hetzelfde geldt voor de hand waar twee keer een klaveren moet worden getroefd. Met goed tegenspel gaat 5 dus down.

De Wijs-Muller bereiken eveneens 5. Muller als noord heeft 4♠ niet gedoubleerd, maar met 4SA twee kleuren in de aanbieding gedaan. De Wijs wordt leider in 5 en dat contract krijgt een bandje van west.

De leider troeft de schoppenstart en speelt een ruiten naar de heer in de dummy. Oost moet de slag laten gaan, maar neemt en nu is zuid binnen. Oost speelt troef terug voor de dummy. Uit noord volgt een klaveren naar de boer en vrouw en west gaat door met schoppen die de leider troeft.

♣H wordt gedekt en getroefd en hierna troeft zuid een schoppen in zijn hand. Op de vrije ♣10 verdwijnt een verliezende schoppen en De Wijs kan met harten naar de dummy om de laatste troef op te halen en te claimen als blijkt dat de harten breken.
Zou oost de eerste troef duiken en de leider hetzelfde parkoers varen dan maakt oost beide troeven, omdat De Wijs kort is aan beide kanten. Een foutje is snel gemaakt, maar +750 is lekker.

W/NZ
9 8
A
H V 4 2
H 9 8 6 5 2
A B 7
4
H 10 V 9 8 7 6 5 4 2
B 6 10 5 3
A B 10 7 4 3 V
H V 10 6 5 3 2
B 3
A 9 8 7
-
 

Of west met 1♣ of met 1SA begint, maakt weinig uit voor de rest van de eerste biedregel. Oost jumpt naar 4 en zuid biedt 4♠. Het is na een 1♣ opening aantrekkelijk om 4♠ te rossen. Je hebt twee troefslagen, een aas en je partner heeft de manche geboden.

Toch worden sommige 1♣ openaars gewaarschuwd, omdat noord met 2♣ (echt) volgt. Dat maakt de waarde van ♣A onzeker. Ook de defensieve kracht van oost is onduidelijk, omdat de sprong naar 4 ook louter offensief kan zijn.

De spelers die met 1SA openen hebben nog minder reden om 4♠ te doubleren. Partner weet al dat je 15-17 punten hebt en kan met een handvol punten het contract doubleren.

In de praktijk biedt oost na 4♠ nog 5. Gedurfd, lichtzinnig of een verkeerde interpretatie van de pas van partner? Oost is de columnist voor de Sunday Telegraph. Dus als je een exemplaar op de kop kunt tikken, lees je zijn redenering.

Het spelen in 4♠ is nauwelijks interessant. Bauke Muller neemt de hartenstart in de dummy en troeft een klaveren in de hand. Hierna troeft de leider zijn tweede harten in noord en speelt troef. Als blijkt dat west twee troefslagen heeft, maar de ruiten wel rond zitten, claimt zuid elf slagen.

Hoe vergaat het de leider in 5? Oost neemt de schoppenstart in de dummy en speelt ruiten. Zijn idee is om een ruitenverliezer te troeven in de dummy. Noord neemt voor met V en speelt klaveren. Dat ziet er gevaarlijk uit, maar zuid heeft zeker een renonce of de secce ♣V.

Zuid troeft de klaverenswitch en speelt ruiten naar de heer van noord. Op het klaverennaspel denkt oost een uur en speelt dan V en dat is de goede kaart. Hij troeft vervolgens een ruiten en geeft nog een harten af voor -300. Dikke winst dus voor het redbod.